Omistamisella on yritystoiminnassa suuri merkitys, sillä jokainen yritys toteuttaa aina omistajiensa tahtoa ja toimii sen mukaisesti. PeeÄssän hallintoneuvoston puheenjohtaja Johanna Lamminaho muistuttaa, että PeeÄssän omistavat pohjoissavolaiset ihmiset itse, eikä muita omistajia ole. Siksi PeeÄssässä kaikkien päätösten ja tekemisten takana on asiakasomistajien saama hyöty sekä Pohjois-Savon elinvoimaisuuden vahvistaminen.
Johanna Lamminaho, kuinka kauan olet ollut PeeÄssän hallintoneuvoston puheenjohtaja?
Puheenjohtaja olen ollut tämän vuoden alusta lähtien. Sitä ennen olin hallintoneuvoston jäsen ja varapuheenjohtaja. Hallintoneuvostossa voi olla kolme kolmivuotiskautta, eli minulla on nyt alkamassa viimeiset kaksi vuotta tässä tehtävässä.
Kun minua pyydettiin puheenjohtajaksi, olin todella otettu – ja samaan aikaan utelias ja innoissani. Sain vielä odotuksianikin hienomman luottamustehtävän ja näköalapaikan, joka on antanut minulle jo ensimmäisen vuoden aikana paljon uutta tietoa ja oppia vähittäiskaupasta, palvelualasta, S-ryhmästä ja myös Pohjois-Savosta. Minulle on tärkeää, että olen mukana sellaisessa toiminnassa, joka tuottaa hyvää ihmisille.
Käytän itse paljon PeeÄssän palveluja, joten minulle on luontevaa katsoa asioita asiakasomistajan silmin. Asiakasomistajat ovat kaiken toiminnan keskiössä, ja se on minusta tavattoman hienoa. Osuuskaupan kotoisa yhteisöllisyys sekä jatkuva palvelujen ja etujen kehittäminen aina vain paremmiksi on suuri rikkaus koko Pohjois-Savolle.
Muutokset toimintaympäristössä ovat olleet viime vuosina nopeampia kuin ikinä aiemmin. Miten PeeÄssä pärjää epävarmuuden keskellä?
Epävarmassa ajassa ovat korostuneet osuuskaupan vahvuudet, asiakasomistajia hyödyttävät monipuoliset palvelut ja erityisesti edullinen ostoskori. Hinta on tällä hetkellä vahvasti asiakkaita ohjaava tekijä, joten edullisuudesta on pidetty tiukasti kiinni. Ihmiset tietävät, että osuuskaupasta saa parhaan vastineen rahoilleen. PeeÄssässä on pystytty kilpailemaan paitsi hinnalla, myös laadulla ja valikoimalla, koska henkilökunta jaksaa tehdä työnsä joka päivä vähän paremmin kuin eilen.
Taitavan johtamisen ansiosta muutoksiin osataan reagoida herkästi ja nopeasti. Mittavilla investoinneilla ja suuntaa näyttävillä innovaatioilla on pidetty huolta palvelujen jatkuvasta kehittämisestä, mikä näkyy asiakasomistajien määrän jatkuvana kasvuna. Uusia omistajia on tänä vuonna tullut aiempaan paremmin, erityisesti syksyn aikana. Jo 90 prosentilla alueen talouksista on S-Etukortti. Lukema on erittäin korkea.
Kaiken kaikkiaan PeeÄssä tuotti viime vuonna hyötyä Pohjois-Savoon lähes 410 miljoonaa euroa.
Siihen on laskettu PeeÄssän ostot, investoinnit, palkat, verot sekä omistajahyöty, eli se summa, minkä omistajat ovat netonneet käyttäessään palveluja.
PeeÄssän Parhaan Elämän Edelläkävijyys tarkoittaa inhimillisyyden ja tuloksellisuuden liittoa. Mitä se merkitsee henkilökunnalle?
Kaikki alkaa ylivertaisesta työntekijäkokemuksesta, johon liittyy inhimillisten arvojen esiin nostaminen, yhteisöllisyyden korostaminen ja vuorovaikutteisuuden lisääminen. Sallivampi kulttuuri näkyy esimerkiksi siinä, että mokia ei tarvitse pelätä. Henkilökunta saa entistä paremmin äänensä kuuluviin, muun muassa esihenkilön ja työntekijän välisten one to one -keskustelujen avulla.
Muutosneuvottelujakin on tänä vuonna jouduttu käymään, mutta sekin on jatkuvuutta turvaavaa vastuullista silloin, kun taloudellinen tilanne sitä edellyttää. Haasteellisesta vuodesta huolimatta henkilöstön parissa vallitsee kiva tunnelma ja tekemisen meininki. Vuoden kohokohtia ovat olleet Heimopäivät, joihin osallistui koko henkilöstö sekä keväällä että syksyllä.
Henkilöstön hyvä fiilis synnyttää positiivisuuden kierteen, heijastuen asiakastyytyväisyyteen, työnantajakuvaan sekä taloudellisiin tunnuslukuihin. Kaiken taustalla on PeeÄssän kulttuurin kehittäminen sekä arvot Tunteella, Ylpeästi, Toimeliaasti ja Yhdessä. Ne kertovat siitä, miten peeässäläiset tekevät töitä.