Hallitustyöskentely on muuttanut mielikuvia osuuskaupasta

Asianajaja, kauppakamariaktiivi, urheilujoukkuevalmentaja ja Tahkolla mökkeilevä Mikko Jalkanen aloitti viime vuodenvaihteessa PeeÄssän hallituksessa uutena jäsenenä.

23.5.2025

" On mielenkiintoista seurata läheltä, miten suuren ja alueellisesti vaikutusvaltaisen osuuskaupan arkea pyöritetään, pitäen samalla katse tulevaisuudessa, palveluja jatkuvasti kehittäen ja oman alueen elinvoimaa vahvistaen."

Mikko Jalkanen on asianajaja, varatuomari ja asianajotoimisto Edelle Oy:n toimitusjohtaja. Hän on liikejuridiikan asiantuntija, joka on hoitanut työssään lukuisia yritysjärjestelyjä sekä yhtiö- ja sopimusoikeudellisia toimeksiantoja sekä kotimaassa että kansainvälisesti.

– PeeÄssän hallitukseen minut pyydettiin mukaan ymmärtääkseni lakiasiantuntijuuden ohella siksi, että olen Kuopiossa syntynyt ja tänne palannut vahva verkostoituja. Olen ollut ja olen edelleen monessa mukana, muun muassa kauppakamarissa vaihtelevasti erilaisissa rooleissa, lukuisten kasvuyritysten hallituksissa sekä urheiluun ja valmennukseen liittyvässä seuratoiminnassa, Mikko Jalkanen kuvailee.

Yritysmuoto sopii kauppa- ja palvelualalle

Mikolla on runsaasti kokemusta pienten yritysten ja yhdistysten hallitustyöskentelystä. Sen sijaan PeeÄssän kokoluokassa hänelle on nyt avautunut uusi näköalapaikka.

– PeeÄssän liikevaihto, henkilöstömäärä ja toimiva asiantuntijaorganisaatio ovat minun kokemuspohjalla omassa mittaluokassaan. Hallituksen tehtävänä ei ole jokapäiväinen reagointi ja tulipalojen sammuttelu, vaan suuret linjat ja toiminnan kehittäminen fokus tulevaisuudessa. Hallitus päättää strategioista, tavoitteista, suunnitelmista ja kaikista isoimmista investoinneista.

Osuuskaupan yritysmuoto ja omistajapohjan rakenne on Mikolle tuttuja ostoja keskittävän asiakasomistajan näkökulmasta, mutta hallituspaikka syventää tietämystä merkittävästi.

– Osuustoiminta on monella tapaa haasteellista harjoittaa. S-ryhmän menestys osoittaa kuitenkin kiistatta, että kauppa- ja palvelualalla se toimii, kun pidetään tehtävä kirkkaana mielessä.Osuuskaupassa keskeistä on jäsenille eli asiakasomistajille suunnatut toimivat palvelut ja niiden käyttämisestä saatavat edut.

S-ryhmään kuuluu 19 alueosuuskauppaa, joiden joukossa PeeÄssä on ollut pitkään etujen maksamisen kärjessä. Viime vuonna rahaa asiakasomistajille palautui kuukausittaisen Bonuksen, maksutapaedun ja ylijäämänpalautuksen kautta yli 47 miljoonaa euroa.

– Kun osuuskauppa kykenee maksamaan omistajilleen toiminnan tuloksesta ylijäämänpalautusta 18 miljoonaa euroa, se toteuttaa tehtäväänsä esimerkillisesti, Mikko arvioi.

Parhaan elämän tavoittelu on aitoa tekemistä

Mikko Jalkanen sanoo, että hänen tutustumisaikansa PeeÄssään on edelleen kesken, sillä takana on vasta muutama hallituksen kokous. Hän on kuitenkin joutunut jo korjaamaan muutamia mielikuviaan osuuskaupan toiminnasta.

– Siitä olen yllättynyt, miten vahvasti strategiaan kirjattu Parhaan elämän edelläkävijyyden tavoittelu ohjaa arkisia tekemisiä, yksittäisestä työntekijästä hallitukseen asti. Johtoportaassa päätösten tekemisen lähtökohtana on aina se, miten ratkaisut istuvat yhteen haluttavimman työnantajan, omistajakumppanuuden, rohkean edelläkävijyyden tai merkityksellisten kohtaamisten teemoihin. Nämä keskeiset peruspilarit tunnistavat myös kaikki asiakaspinnassa työskentelevät peeässäläiset.

Hintakilpailusta täysi hyöty omistajille

Toinen yllätys on ollut se, miten tiukasti osuuskauppa haluaa pitää kiinni hintakilpailukyvystään. S-ryhmän päivittäistavarakaupalle jo 1980-luvulla valittu tasaisen edullisen hintatason strategia kantaa edelleen, toki nykypäivään viilattuna. On aivan poikkeuksellista, että joku kaupparyhmä onnistuu kilpailemaan samoilla hinnoilla kuin saksalainen halpakauppaketju.

– PeeÄssässä johtajat eivät elä omassa kuplassaan, vaan ymmärtävät, että alueellamme on paljon ihmisiä, joille hinnalla on suuri merkitys. Monet joutuvat päivittäin miettimään, mitä voi ostaa ja mikä pitää jättää ostamatta. Kun hinnat pidetään edullisina, hyöty valuu suoraan omistajille, rahana maksettavien etujen päälle.

Tuotto jää Pohjois-Savoon

Mikko Jalkanen harmittelee sitä, että yleinen tietoisuus S-ryhmän ja osuuskauppojen toiminnasta syntyvän taloudellisen tuloksen käytöstä on jäänyt ohuenlaiseksi. Faktahan on se, että S-ryhmän tulos jää Suomeen ja PeeÄssän tulos jää Pohjois-Savoon. PeeÄssä on esimerkiksi alueen suurimpia yhteisöveron maksajia.

– Liian vähän on korostettu tuloksen kohdentumista täysimääräisesti omalle alueelle, asiakasomistajaetujen ja verojen ohella palvelujen kehittämiseen ja maakunnan elinvoiman vahvistamiseen. Alueen kehittäminen on lähellä sydäntäni, ja siksi tämä tuntuu erityisen hyvältä, Mikko kuvailee.

Mikko Jalkanen, mitä tulee mieleen näistä sanoista?

Perhe – Tärkeä. Perheeseeni kuuluu vaimo ja kolme lasta.

Harrastukset – Tärkeitä nekin. Ollaan aika urheilullinen perhe.

Kesä – Paras vuodenaika. En yleensä lähde kesällä pois Suomesta.

Tahko – Tuttu paikka, kun on mökki siellä.

Kuopio – Syntymä- ja kotikaupunki. Henkinen koti.

KalPa – Yksi maakunnan suurista urheiluseuroista.

S-market – Oma lähikauppa, Ykkösrasti.

ABC-lataus – Käytän palvelua Tahkolla, muuten lataan autoa kotona.