PeeÄssä on avartanut ajattelua

17-vuotias Silja Hiltunen sanoo PeeÄssän avartaneen hänen ajatteluaan. Nuoristossa Silja on oivaltanut, että samasta asiasta voi olla monta eri näkökulmaa ja mielipidettä.

19.12.2024

Teksti Kristiina Tammitie, kuvat Pentti Vänskä

17-vuotias kuopiolainen Silja Hiltunen sanoo PeeÄssän avartaneen hänen ajatteluaan. Nuoristossa Silja on oivaltanut, että samasta asiasta voi olla monta eri näkökulmaa ja mielipidettä, eikä yksi ole välttämättä parempi toista. Nuoristoa ennen PeeÄssä on herättänyt Siljan kiinnostuksen osuustoimintaa kohtaan TET-harjoittelussa ja kesätyössä S-marketissa.

– On ollut mielenkiintoista nähdä ja oppia, että nuorilla on erilaisia mielipiteitä samoista asioista, ja monet osaavat perustella kantansa todella hyvin. Nuoristossa mukana oleminen on synnyttänyt oivalluksia ja opettanut minut katsomaan asioita erilaisista näkökulmista, ei vain siitä yhdestä, joka itselleni on se läheisin, tutuin ja luontevin. Samasta asiasta voi ajatella eri tavalla, eikä välttämättä yksi näkökulma ole sen parempi tai oikeampi kuin toinenkaan, kuopiolainen 17-vuotias Silja Hiltunen miettii.

Oppia toisten kuuntelusta

PeeÄssän ja Kuopion Nuorkauppakamarin yhdessä perustaman 60-jäsenisen Nuoriston tehtävänä on saada pohjoissavolaisten nuorten ääni kuuluviin antamalla heille kanava kannanottoihin ja vaikuttamisen mahdollisuuksiin.

– Olin aika monessa jutussa jo ennestään mukana, mutta kun tällainen ryhmä perustettiin ja uudenlaista vaikuttamisen mahdollisuutta tarjottiin, olihan siihen pakko pyrkiä mukaan. Tein videohakemuksen, joka oli ilmeisesti vakuuttava, koska tulin valituksi. En kertonut kenellekään kaverilleni, että olen hakenut Nuoristoon, mutta ensimmäisessä kokouksessa huomasin, että mukana on yllättävän paljon ihmisiä, jotka tiesin jostain muusta yhteydestä.

Nuoristo on kokoontunut tänä vuonna kolmeen kertaan. Tapaamisissa on pohdittu muun muassa yritysten vastuullisuuden monia tasoja, hyvän kesätyöpaikan kriteerejä sekä asioita, jotka vaikuttavat työilmapiiriin.

– Jonkun asiantuntija-aikuisen vetämän alustuksen jälkeen on kokoonnuttu pienempiin ryhmiin työstämään päivän teemaa, jonka jälkeen ryhmätöiden purkuvaiheessa viriää yleensä vilkas keskustelu. Mukana olevat aikuiset haastavat meitä pohtimaan asioita, mutta myös kuuntelevat kommentteja tarkasti ja arvostavat nuorten mielipiteitä, Silja kertoo.

Nuoriston toimikausi on kaksi vuotta. Siljan ensimmäinen kausi jää myös viimeiseksi, koska hän täyttää ensi vuonna 18. Nuoristoon voivat hakea 14–17-vuotiaat pohjoissavolaiset nuoret.

– Ehdottomasti kannatti lähteä mukaan. Pääsee vaikuttamaan, ja oppii samalla sekä kuuntelemaan muita että jäsentämään omia mielipiteitä ytimekkääseen muotoon, Silja arvioi.

TETissä syttyi halu ottaa selvää

Nuoristo ei ole Siljan ensimmäinen kontakti PeeÄssään. Kiinnostus osuuskauppaa kohtaan heräsi kaksi vuotta sitten joulun alla ysiluokan TET-harjoittelun aikana.

– Pääsin harjoitteluun PeeÄssän konttorille, jossa sain viikon aikana tutustua laajasti osuuskaupan eri toimintoihin. Seurasin toimitusjohtajan sihteerin ja asiakkuuspäällikön työpäiviä, autoin S-Business-asiakkaiden joulutervehdysten valmistelussa, osallistuin markkinointitiimin kanssa kesätyöntekijöiden rekrytointiin liittyvän materiaalin tekemiseen ja pääsin penkomaan PeeÄssän mielenkiintoista arkistoa, Silja muistelee.

Hän sanoo olleensa aina kiinnostunut yhteiskuntaopista, mutta TETissä syttyi palo ottaa syvällisemmin selvää osuustoiminnasta ja osuuskaupasta.

– Totta kai S-marketit ja Prismat olivat minulle jo ennestään tuttuja, mutta konttorilla ihmisten työtä seuratessani oivalsin, että kyse on paljon suuremmasta kokonaisuudesta kuin yksittäisistä kaupoista – jo pelkästään siksi, että palveluja käyttävät asiakkaat omistavat osuuskaupan. PeeÄssän kokoa ja vaikuttavuutta on vaikea hahmottaa pelkästään ruokaostoksilla käymällä.

Kokemukset S-marketissa työskentelystä ovat opettaneet Siljalle, että työ kaupassa sopii hyvin sosiaaliselle luonteelle.

S-marketissa jo kahtena kesänä

PeeÄssä on tullut Siljalle tutuksi myös kesätyön kautta. Hän on ollut kahtena kesänä töissä Vuorelan S-marketissa.

– Moni saattaa ajatella, että kaupan työ on helppoa ja ehkä yksitoikkoistakin. Oikeasti se on fyysisesti raskasta, mutta myös antoisaa. Työ on paljon monipuolisempaa kuin ennakkoon ajattelin, siihen sisältyy paljon teknologiaa ja siinä pääsee koko ajan kontaktiin muiden ihmisten kanssa. Sosiaaliselle luonteella kaupan työ sopii hyvin.

Silja toivoo pääsevänsä töihin Vuorelan S-marketiin ensi kesänäkin, jolloin hän pystyy täysi-ikäisenä tekemään kaikkia työtehtäviä, ikärajavalvontaa edellyttävää kassatyötä myöten.

– Olisin halukas tekemään ainakin jonkin verran vuoroja ympäri vuodenkin opiskelun ohessa.

Tulevaisuuden ammatin ja työuran varalle Siljalla ei ole vielä valmiita suunnitelmia.

– Jos päädyn opiskelemaan kaupallista alaa, tähtäimeni on osuuskaupan johtoportaassa. Olen kyllä ottanut selvää valmennusohjelmasta, jolla S-ryhmässä kasvatetaan tulevaisuuden kykyjä johtopaikoille ja vaativiin asiantuntijatehtäviin, Silja kertoo.