Tahko – laatu ja elämyksellisyys edellä

Kirjoittaja: Kristiina Tammitie | Kuvat: Pentti Vänskä

18.4.2024

Pohjois-Savon matkailun kirkkaimpana tähtenä loistavalla Tahkolla on laitettu iso vaihde päälle palvelujen kehittämisessä ja alueen ympärivuotisuuden vahvistamisessa.

Nilsiän Alpit. Näin Tahkoa markkinoitiin, kun Tahkomäen paloaukealle rakennettiin ensimmäinen hiihtohissi vuonna 1968. Innostus oli valtava, ja jo kolmen vuoden päästä, helmikuussa 1971, avattiin uudet rinteet nykyiselle paikalleen Tahkolahden rannalle. Tuskinpa kukaan tuon ajan Tahko-aktiiveista osasi villeissä kuvitelmissaankaan veikata, miltä sama paikka näyttää 50 vuotta myöhemmin. Tahkosta on kasvanut yksi Suomen vetovoimaisimmista matkailukeskuksista.

Kasvun kierre ruokkii itseään

Tahkon alueen kasvu ja kehittyminen on ollut erityisen rivakkaa tällä vuosikymmenellä. Laatu ja elämyksellisyys ovat kehittämisen avainasioita. Palveluja tulee koko ajan lisää, majoituskapasiteetti kasvaa, aktiviteetit lisääntyvät, tapahtumakalenteri täydentyy ja alueen ympärivuotinen houkuttelevuus vahvistuu pitkin harppauksin. Lumivarmuutta arvostavien laskettelijoiden lisäksi Tahkon nimeen vannovat muun muassa golfaajat ja pyöräilijät – ja tätä nykyä myös yhä useammat luontoharrastajat, koska luontopalveluja ja reitistöjä on laitettu kuntoon isolla kädellä. Aktiiviharrastajien ohella Tahkon alue on alkanut houkuttaa myös joutilaisuutta ja hemmottelua hakevia matkailijoita kylpylä- ja hyvinvointipalvelujen monipuolistuessa.

Tahkon hyvä pöhinä lisää kotimaisten sekä kauempaa tulevien matkailijoiden kiinnostusta aluetta kohtaan, mikä tuo alueelle uusia toimijoita, tuloja ja mahdollistaa lisäinvestoinnit. Näin kasvun kierre ruokkii itse itseään.

– Heinäkuu alkaa olla myynnillisesti yhtä kova kuin maaliskuu. Tahkosta on kasvanut ympärivuotinen matkailukeskus, jossa riittää tekemistä ja kokemista kaikille. Tarjonta on monipuolistunut valtavasti viimeisten viiden vuoden aikana, Osuuskauppa PeeÄssän omistaman Break Sokos Hotel Tahkon hotellinjohtaja Anna Hämäläinen ja Tahkon kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Heiskanen kuvailevat.

Voimat yhdistämällä enemmän tuloksia

Tahkon viime aikojen onnistuneista kehityskohteista hyviä esimerkkejä ovat vaikkapa Pohjoismaiden pisin vaijeriliuku, Suomen pisimmät kuntoportaat, Huutavanholman luonnonsuojelualueen reitistö, Mäkiaution rotko sekä Nallelaavu.

– Alueelle on rakennettu portaita, näköalapaikkoja, tulistelu- ja taukopaikkoja sekä pitkospuita miljoonilla euroilla. Helmikuussa käynnistyi reitistöjen kehityshakkeen toinen vaihe, jossa panostetaan muun muassa sopimusasioihin yksityisten maanomistajien kanssa, reitistöjen ylläpidon parantamiseen, opasteisiin ja digitaaliseen reittipalveluun sekä vesistömatkailun kehittämissuunnitelman laatimiseen. Haluamme ohjata matkailijat liikkumaan Tahkolla turvallisesti ja vastuullisesti, Kari Heiskanen painottaa.

Tahkon tekemisen meiningin taustalla vaikuttaa merkittävästi se, että alueen toimijat ovat keskinäisen kärhämöinnin ja kilpailun sijasta yhdistäneet voimiaan. Kyläyhdistyksen lisäksi alueen vaikuttavimmat yritykset ovat mukana kolmisen vuotta sitten perustetussa Tahkon Kehitys Oy:ssä, osa myös viime vuonna perustetussa Pohjois-Savon Matkailu Oy:ssä.

– Täällä on ymmärretty, että tarvitsemme toisiamme, eikä kukaan pärjää yksin. Tahkon toimijat osaavat ajatella aluetta kokonaisuutena, edellä mainittujen kehittämisfoorumeiden hallitukseen kuuluva Anna kiittelee.

– Kaikilla on yhteinen halu viedä asioita eteenpäin hyvässä hengessä, Kari vahvistaa.

PeeÄssä yksi alueen vetureista

PeeÄssä on ollut Tahkolla iso tekijä jo parikymmentä vuotta – siitä lähtien, kun osuuskauppa hankki Hotelli Tahkovuoren omistukseensa ja liitti sen Sokos Hotels -ketjuun.

– PeeÄssä on ilman muuta yksi alueen vetureista, joka on ollut mukana rahoittamassa kaikkia yhteisiä hankkeitamme ja investoi samalla omien palvelujensa kehittämiseen. PeeÄssän rooli tulee olemaan myös Tahkon tulevaisuudessa hyvin keskeinen, Kari Heiskanen ennakoi.

Parhaillaan työn alla on PeeÄssän 20 miljoonan euron suurinvestointi Break Sokos Hotel Tahkon kattavaan uudistamiseen. Hotellin kantaosan huoneet, kokous-, juhla- ja tapahtumatilat sekä ravintolat saivat uuden ilmeen jo viime syksynä. Matala hotellisiipi on purettu ja sen paikalle on alkanut nousta viisikerroksinen hotelliosa, johon tulee 66 huonetta, standard-huoneista sviitteihin. Uudisosan ylimpään kerrokseen avataan SPA- ja saunaosasto, jonka altaat ja saunat niin sisällä kuin ulkona terassilla ovat ympäri vuoden käytössä.

– Olemme Tahkon upeiden maisemien ytimessä, vuoren juurella ja jatkuvasti monipuolistuvien aktiviteettien äärellä. Tarjoamme ainutlaatuisia ja innostavia elämyskokemuksia ja ruokimme voimaannuttavaa irtiottoa arjesta, kruununa tämän vuoden lopulla valmistuvaan uudisosaan tuleva nautiskelukylpylä, Anna Hämäläinen kiteyttää.

– Majoitustiloissamme on maksimoitu Tahkon upeat maisemat, hotellinjohtaja Anna Hämäläinen kuvailee kolmannen kerroksen huoneen parvekkeella.
Ravintola Hillside sai uuden ilmeen viime syksynä.
Break Sokos Hotel Tahkon uudisosa oli maaliskuussa tässä vaiheessa.

524 300 yöpymistä

Vuonna 2023 Kuopiossa, Tahko mukaan lukien, rekisteröitiin noin 524 300 yöpymistä. Kotimaisten yöpymisten määrä (491 932) väheni edelliseen vuoteen verrattuna 2,4 %, mutta ulkomaalaisten yöpymisten määrä (32 325) kasvoi 3,7 %. Eniten oli saksalaisten, italialaisten, virolaisten ja ruotsalaisten yöpymisiä. Vuonna 2023 venäläisten yöpymisiä oli vain 364 (esim. vuonna 2019 noin 18 900).

Lähde: Kuopion matkailu vuonna 2023, Tilastotiedote 6/2024, Kuopion kaupunki