Kuinka syntyy Kuopio Wine Festivalin ruoka- ja viinitarjonta? – ”inspiraatiota haetaan suoraan kohdemaasta”

Kuopio Wine Festivalin ruokatarjonnan on suunnitellut Chef Rôtisseur Hannu Pöyhönen. Erityisesti tapahtumaa varten suunnittelu saksalaisen gastronomian kokonaisuus on tarjolla alueen ruokatorilla, viinituvissa ja Super VIPissä.

23.5.2025

– Historia vaikuttaa siihen, mikä maateema minäkin vuonna Kuopio Wine Festivalille valikoituu. 28-vuotisen historian aikana yksikään maa ei ole ollut pääteemana kahta kertaa enempää. Saksa valikoitui nyt toisen kerran – edellinen kerta oli vuonna 2009, kertoo Kuopio Wine Festivalin ruokatarjonnasta vastuussa oleva keittiöpäällikkö Hannu Pöyhönen.

Suunnittelutyö Kuopio Wine Festivalin ruoka- ja viinitarjontaa varten aloitetaan elokuussa. Silloin Hannu Pöyhönen tiimeineen käy läpi siltä kesältä saadut palautteet ja miettii, mitä uutta voidaan tuoda seuraavan vuoden tapahtumaan.

Pöyhönen selittää, että Kuopio Wine Festivalin ruokatarjonnan suunnittelu tarkoittaa uppoutumista kohdemaan ruokakulttuuriin. Joskus ratkaisut löytyvät odottamattomistakin hetkistä.

– Marraskuussa olimme Saksan Mannheimissa hakemassa inspiraatiota. Matkan aikana pyrimme löytämään toimivia ratkaisuja Kuopio Wine Festivalille aina ruokakojujen nopeista ruoista Super VIPin kolmen ruokalajin tarjontaan. Super VIPin pääruoaksi valikoitui peuran ulkofile Bergdolt-Reif & Nett -viinitilan päämiehen Christian Nettin kerrottua alueen peuranmetsästyskulttuurista.

Ravintolapäällikkö Henriikka Hiltunen ja Hannu Pöyhönen Weinreichin viinitilalla marraskuussa 2024. Kuopio Wine Festival 2025 viinituottajat ovat Weinreich, Bergdolt-Reif & Nett ja Schmitt Söhne.

Viinit Kuopio Wine Festivalille valikoituvat niin ikään oman käden kautta suoraan viinitiloilta. Pöyhösen tiimi apunaan Olvi-Servaalin viiniasiantuntija Eleonora Nucci valikoivat festarikansalle tarjolle viinejä, joita ei Kuopiossa hyllystä löydy.

Tänä vuonna Kuopio Wine Festival saa kunnian esitellä tapahtumaa myös yhteistyöviinitilan omistajalle. Christian Nett tulee itse henkilökohtaisesti pitämään viininmaistelutilaisuudet Wanhaan Satamaan kesäkuun 27. ja 28. päivä.

– Päämiehen saapumista itse paikanpäälle pidetään suurena kunniana, Pöyhönen fiilistelee.

Biergartenista ja Berliinin kaduilta Kuopion satamatorille

– Ylikypsää possua, hapankaalia, bratwurstia, pretzelburgeri, dönerkebabia, Pöyhönen listaa käydessään läpi festivaalivieraille tarjolla olevista ruoista.

Pöyhönen myöntää pysähtyneensä hetkeksi miettimään, että miten saksalainen ruoka, joka perinteisesti on melko rasvaista ja tuhtia, saadaan toimimaan kesäiseen festaritunnelmaan Kallaveden maisemissa.

Tänä vuonna ruokakojuista saatava dönerkebab kuuluu keittiöpäällikkö Hannu Pöyhösen mielestä urbaaniin saksalaiseen ruokakulttuuriin.

– ­Raikkailla lisukkeilla ja kastikkeilla saatiin kehitettyä todella tasapainoiset ruokakokonaisuudet samalla kuitenkin kunnioittaen ruokien alkuperää ja perinteikkyyttä.

Inspiraatio Saksa-teeman ruoka-annoksiin on haettu suoraan Saksan ruokakulttuurin ytimestä Biergarteneista ja Euroopan urbaanin kaupunkikulttuurin piikkipaikalta Berliinin kaduilta.

– Tässä saattaa näkyä minun omat mieltymykseni saksalaiseen katuruokakulttuuriin. Todellisuus nyt vaan on se, että Berliinissä ollaan ihan omalla tasolla mitä tulee döneriin, Pöyhönen naurahtaa.

Pöyhönen haluaa muistuttaa Kuopio Wine Festivalin perinteikkyydestä ja uniikista luonteesta tapahtumana. Tänä kesänä Kuopio Wine Festival järjestetään 28. kertaa. Kokeneelle keittiöpäällikkölle uuteen kohdemaahan pureutuminen ja sen ruokakulttuurin tuominen Kuopioon on mieluisaa puuhaa.

– Tapahtuman palvelukokonaisuus on melko poikkeuksellinen Suomen mittakaavassa. Viinijuhlissa halutaan erottua ruoalla ja juomalla. On se ammatillisestikin kiinnostavaa, kun pääsee kehittämään itseään toisen maan ruokakulttuurista.

Kuopio Wine Festivalin herkullinen hodari on yhdistelmä kuopiolaisen Eväsmiesten® bratwurstia ja raikkaita lisukkeita.