PeeÄssä mukana Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa
PeeÄssä on vahvasti mukana pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita yhdistävässä Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa. Yhteistyöllä halutaan parantaa oman maakuntamme tuotteiden saatavuutta ja tehdä paikallinen ruoka ja sen tuottajat tutummiksi alueen ihmisille.
19.12.2024
Teksti ja kuvat Kristiina Tammitie
PeeÄssä on vahvasti mukana pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita yhdistävässä Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeessa.
– Paikallisesti tuotetun ruoan menekin ja myynnin kasvattamisen kannalta on todella tärkeää, että olemme saaneet mukaan ruokaketjumme keskeisen toimijan, joka voi oikeasti vaikuttaa siihen, mitä pohjoissavolaiset syövät, toteaa hanketta luotsaava Hannaleena Uhlbäck-Ropponen Savonia-ammattikorkeakoulusta.
Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen tavoitteena on Hannaleena Uhlbäck-Ropposen mukaan parantaa
paikallisesti tuotetun ruoan saatavuutta ammattikeittiöille, edistää lähituotteiden menekkiä ja auttaa pohjoissavolaisia ruoka-alan toimijoita verkostoitumaan paremmin.
– Hankkeella tehdään näkyväksi paikallisten raaka-aineiden kysyntä ja tarpeet ravintoloissa, parannetaan ravintoloiden ja tuottajien kohtaamista sekä parannetaan tuotteiden saatavuutta ammattilaisten käyttöön. Vastuullisuutta ja kestävyyttä korostavassa hankkeessa myös tuetaan tuottajien kykyä kehittää ravintola-alan tarpeita vastaavia raaka-aineita ja elintarvikkeita, Hannaleena Uhlbäck-Ropponen selvittää.
Koko ruokaketjun yhteistyöllä voidaan vahvistaa lähellä tuotetun ruoan käyttöä, tunnettuutta ja saavutettavuutta sekä kehittää ratkaisuja lähellä tuotetun ruoan jakelukanaviin, tuotekehitykseen ja saatavuuteen liittyviin haasteisiin.
– Olemme todella iloisia, että olemme saaneet PeeÄssän mukaan hankkeeseemme. Osuuskauppa on yksi maakuntamme isoimmista alan toimijoista, joka voi vaikuttaa siihen, mitä pohjoissavolaiset syövät. PeeÄssä tuo meille tärkeää volyymia ja on mukana vahvistamassa maakuntamme elinvoimaisuutta, projektipäällikkö kuvailee.
PeeÄssällä oma lähiruokakonsepti
Lokakuun lopulla Lähituotteilla makua lautaselle -hanke kutsui Savon ammattiopistolla järjestettyyn ensimmäiseen verkostoitumistilaisuuteen laajasti ruoka-alan toimijoita. Osallistujat kuvailivat tapahtumaa tärkeäksi ja mielenkiintoiseksi. Illan aikana viriteltiin moninaisia yhteistyöverkostoja, opittiin tuntemaan muita alueellisen ruokaketjun yrittäjiä ja toimijoita, keskusteltiin lähituotteiden kysynnästä, tarjonnasta ja saatavuuden parantamisesta, saatiin tilannekatsaus Pohjois-Savon alkutuotannosta sekä kuultiin vähittäiskaupan ja ammattikeittiöiden näkökulmia lähituotteista.
– Me PeeÄssässä haluamme omalla Tiältä päin -lähiruokakonseptillamme tiivistää kumppanuuttamme pohjoissavolaisten elintarvikealan yritysten kanssa, kasvattaa lähituotteiden tarjontaa myymälöissä sekä ravintoloissa ja tehdä tuotteita asiakasomistajillemme tutummiksi, PeeÄssän puheenvuoron tilaisuudessa pitänyt keittiöpäällikkö, Chef Rôtisseur Hannu Pöyhönen vakuutti.
Tuotekehitystäkin tehdään yhdessä
PeeÄssä kutsui viime vuoden syksyllä ja tämän vuoden keväällä Tiältä päin -teeman merkeissä kaupan toimialan lähituottajakumppaneita yhteisen keskustelun äärelle.
– Ensi vuodelle on kaavailtu vastaavaa Tiältä päin -iltaa matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialallemme. Haluamme antaa paikallisille tuotteille lisää tilaa ja näkyvyyttä esimerkiksi hotellien aamiaistarjoiluissa sekä ravintoloissamme, joiden ruokatuotekehitys on täysin omissa käsissämme.
PeeÄssällä tällaisia uniikkeja ravintoloita on useita: Hillside Tahkolla sekä Ehta, Wanha Satama, Bona BBQ, Leiketupa sekä Puijonsarvi Conference Kuopiossa.
– Olemme mielellämme mukana myös kumppaneidemme tuotekehityksessä. Voidaan yhdessä lähteä kehittämään juuri sellaista tuotetta, jota joku tietty ravintolamme on vailla. Meillä on tällaisesta toimintamallista hyviä kokemuksia.
Tuotteella on kasvot ja tarina
Sesongit, kuten edessä oleva joulu, ovat paikallisten tuotteiden näkökulmasta mainiota aikaa, samoin erilaiset tapahtumat, kuten Kuopion Viinijuhlat sekä Tahkolla järjestettävät Oktoberfest ja Luontofest.
– On kuitenkin oltava riittävän hyvissä ajoin liikkeellä. Esimerkiksi ensi kesän Kuopio Wine Festivalin ruokatuotteet on lyöty lukkoon tämän vuoden marraskuussa.
Lähiruoka on PeeÄssän matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialalle useilla tavoilla tärkeä asia.
– Lähitoimittajat ja heidän tuotteessa tarkoittavat meille vastuullisuuden lisäksi tuotteiden korkeaa laatua, omissa käsissä olevaa tuotekehitystä, joustavia toimituksia, ravintolan houkuttelevuutta ja asiakastyytyväisyyttä. Ravintola-asiakkaat arvostavat sitä, että tuotteelle on kasvot ja tarina. Sellaista tuotetta on myös helppo suositella. Me peeässäläiset viemme pohjoissavolaista ruokaa eteenpäin arvojemme mukaisesti, yhdessä ja ylpeästi, Hannu Pöyhönen korosti.
Tulossa menukilpailu, pop up -tapahtumia, digikartta...
Lähituotteilla makua lautaselle -hankkeen tiimoilta luvassa on verkostoitumistilaisuuksien ohella muun muassa Makuja Pohjois-Savosta -menukilpailu, tuotekehitystyöpajoja, myynninedistämistutkimuksia, pop up -tapahtumia, opintomatkoja, tietoiskuja sekä digikartta lähituottajista.
Vuoden 2026 helmikuun loppuun asti kestävän hankkeen hallinnoijana toimii Savonia-ammattikorkeakoulu Oy ja osatoteuttajina Savon ammattiopisto, Palvelualan Opisto Kuopio ja ProAgria Itä-Suomi/Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset.
Lähituotteilla makua lautaselle -hanke on saanut EU:n maaseuturahoitusta.
Kuopiolaisen Truben leipomon liikevaihdosta yli puolet tulee S-ryhmästä. Alueosuuskaupoista suurin asiakas on, kuten arvata saattaa, PeeÄssä. – Kaikista kaupoista laajin valikoima meidän tuotteita löytyy Kuopion Prismasta, kertoi leipomon markkinointipäällikkö Johanna Hietanen.Maailman pohjoisin vähittäiskauppakelpoisia luomuhedelmiä tuottava tila toimii Kuopion Jännevirralla. Hiekkalan tilalla on peräti 6 000 hedelmäpuuta. – Teemme myös jalosteita, muun muassa Finlandia-talossa tarjoiltavaa omenaglögiä, joka on laajasti myynnissä PeeÄssän Prismoissa ja S-marketeissa, Panu Hiekkala esitteli.– Meillä on halua ja mahdollisuuksia lisätä paikallisten tuotteiden menekkiä. Tulkaa rohkeasti nykäisemään hihasta, PeeÄssän uniikkiravintoloiden ruokatuotekehittämisestä vastaava Break Sokos Hotel Tahkon keittiöpäällikkö Hannu Pöyhönen kannusti.